TYGBLÖJOR!

Att välja och hitta rätt sorts blöjor är ingen lätt uppgift, de finns blöjor i massor av olika prisklasser.
De är inte alltid de dyraste är bäst för de barn man har. De är ju en smaksak vad man tycker om och väljer att ha till sitt/sina barn med,
Våra barn har haft tygblöjor, Ja Tilde använder de fortfarande förstås, men med henne varvar vi mycket mer mellan tygblöjor och vanliga mot vad vi gjorde med Alice.
Men hemma använder vi nästan bara tygisar på dagarna, men ska vi bort så åker de ofta på en vanlig engångsblöja.

Vi fick ofta höra innan när vi sa vi skulle ha tygblöjor: de kommer ni aldrig att klara, och de är bortkastade pengar, och ni kan lika gärna ge upp på en gång, medan andra menade att de var bra och stödde oss i vårat beslut.
Sedan eftersom Alice alltid varit lite känslig så har de funkat bra, de är aldrig kul när ens barn blir röd, eller får som små sår i rumpan, och kan man göra nått åt de så försöker man väl??
Mångas argument mot tygblöjor har jag hört är att de är äckligt, men jag har inte fattat varför de skulle vara så hemskare än nån annan blöja.

De finns flera olika sorters märken även här, som med allt, sedan beror de ju på vad man tycker om och hur man väljer.
Då Alice är smal och liten, och har varit hela tiden, så har vi valt vikblöjor med blöjbyxa till och rispapper.
Tilde är större och växer snabbare än vad Alice har gjort, men tycker ändå att vikblöjorna fungerar bättre än de figursydda blöjorna.
Från början var vi inne på Allt-i-ett blöja men den är mycket bredare och blev bylsig och passade inte vår smak, men har hört andra som använt de och tyckt de varit jätte bra.
Vi har använt oss av framförallt Imsevimse som vi tycker har fungerat jätte bra... ...men deras minsta blöjor i flanell var hopplösa då de krympte i tvätten och man fick hålla på att dra och fixa och dona för att försöka få dem något sålunda jämna och bra så de gick att vika dem utan att de blev jätte konstigt. Men de var ändå väldigt bra för den första tiden.
Nu har vi framförallt rutvävda blöjor av märket Ullrike, men en och annan rutvävd från imsevimse har vi också i lådan, dock inga i flanell som är så stora att de passar Tilde nu. Blöjbyxor har vi flera olika märken, men här föredrar vi imsevimse's som vi tycker är lätta och smidiga. Men de är som sagt en smaksak, så tänker du/ni prova Tygblöjor till nått barn, prova er fram till de som passar bäst.
Blöjbyxorna behöver man ju köpa nya efter ett tag då de är i storlek efter kg klass, Till Alice kunde vi alltid ha blöjbyxorna väldigt länge, eftersom hon gick upp såpass sakta i vikt. Tilde däremot rusar ju uppåt i vikt, men tycker ändå att vi kunnat använda samma blöjbyxor under väldigt lång tid.
Rispapper behöver man också!
Eller behöver... de är inget måste men de är skönt att ha :)
I rispappret hamnar allt bajs, de spolar man ner i toaletten, och så vips är de borta, de har jag tyckt varit väldigt praktiskt.

Vi fick höra innan att vi behövde en hink med tätslutande lock, så vi var ute och letade en lämplig hink med lock till, de skulle va ganska stor för man kunde behöva den och ha vatten i, eller bara förvara blöjorna tills tvätt.
Och sedan sa nån annan att man var ju tvungen tvätta blöjorna hela tiden, de fick inte ligga mer än max2-3dar innan de skulle tvättas.
Men vi hittade ett annat sätt att göra de hela smidigt på, så nu används hinken som extra skurhink och locket är lagt i städskåpet för att skämmas ;)
De var ett av de sämre köpen vi gjorde innan Alice föddes, men de var ju tur att de inte var någon dyr sak i alla fall...
Vi gjorde som så att när blöjan var använd så sköljde vi upp den på en gång i vatten, alltså bara skölja av och hade hon bajsat så slänga rispapper, tvätta av blöjan lite och så hänga upp på tork.
När blöjan är torr så slänger vi den i vanliga tvätthögen, då  varken luktar den eller tar nå extra plats, mer än i tvätthögen förstås som växer, men de blir ju inge klet på nå annat heller eftersom den är avsköljd och torr, och inte möglar de heller om de ligger en vecka.
Alice slutade med blöjor tidigt, hon var drygt 14mån när vi plockade bort blöjan på dan, knappa 15 när den försvann på natten, de gick jätte smidigt!
Om de har med tygblöjornas vara eller inte vara låter vi vara osagt.
Får se hur de går med Tilde, men hon är nu 8mån och kissar åtminstone på pottan ibland. Givet har hon ju blöja på sig, men mellan blöjbyten brukar hon åka ner på pottan. Bättre att kissa där än att kissa på handduken alla fall.
 

 

Hur viker man då en blöja??
Källa: Imsevimse.se