Månad:
3 4 5 6 7 8 9

Nyfiken på vad som händer vecka för vecka?
Eller hur långt gången just Du är i Din graviditet?
Besök då: familjeliv.se, där får du hjälp med att räkna ut hur långt gången du är, eller om du bara vill läsa mer om vad som händer vecka för vecka, + att det finns en massa annat matnyttigt att läsa där också!

  3:e månaden
Sön 25/5-03 - Mån 23/6-03
 

Efter en utebliven mens på ganska många månader men inget riktigt tecken på att jag var gravid så som illamående, spända bröst eller annat gjorde vi ändå ett gravtest den 12 Juni 2003, det visade positivt! Vad vi var glada, men hur långt gången var jag då? funderade inte så mycket på det utan ringde upp min underbara gynekolog som bad mig komma samma dag.
Väl där så gjorde vi ett vaginalt ultraljud, och vi fick se dig första gången... du var så liten, små små fingrar och små små tår, Stor sa läkaren, jag tyckte du var lite.
Det visade sig jag var i v.13+0 efter att ha räknat ut det... 13hela veckor...? det är en lång tid egentligen, tre månader hade redan gått förbi, skönt kanske vissa tänker? det är då man är som mest orolig och jag hade sluppit vara det.
Senare sedan visade de sig dock att vi låg en dag fel, men en dag är ju inte hela världen, jag var inte i v.13+0 utan vecka 13+1, men det var ju inte lånt ifrån.

Jag är beräknad till den 17 december 2003, så det blir en julklapp vilket som du är en pojke eller flicka.
Eftersom vi inte vill veta könet innan så är det svårt att definiera dig, han eller hon fungerar ju inte att säga, men många tar reda på könet, fast jag tycker det är oväsentligt huvudsaken är att du mår bra när du tittar ut.

Nu när vi faktiskt vet att jag är gravid kan vi inte vara tysta utan berättar ivrigt för familjen och vänner,
-Klart de måste få veta.
Och alla blir glada, mer eller mindre i alla fall, vissa har mer svårt att ta till sig att de ska bli gamla än vad en del andra har. Men det är väl förståligt, det är ju inte bara att gå från att vara pappa för att sedan bli morfar, eller att vara mormor för att helt hux flux förvandlas till gammelmormor.

V.14+1 var det dags för inskrivningen på MVC.
Fick träffa en jätte snäll barnmorska som skickade med oss en massa papper hem, hon tog en massa blodprover men allt gick bra, ställde alla sina 1000frågor om saker och ting och pratade om graviditeten och om hur vi kände inför det nya livet som föräldrar.
Vi fick också med en liten bok hem som såg ut att vara 100år gammal, nej kanske inte riktigt men nästan.

Midsommar: Träffar en massa släkt och vänner, och vi kan ju inte vara tysta utan berättar givetvis för dem att vi ska få barn, Min mamma, som är så lycklig över att bli mormor pratar också om det, det är dåligt väder mest hela tiden och vi är mycket inne, nu börjar man väl kunna ana lilla magen, inte är den speciellt stor, men är man inte så stor från början vilket jag inte har varit så syns förändringarna ganska så snart.

  Upp

4:e månaden
Tis. 24/6-03 - Ons 23/7-03

 

V.15+1 Införskaffar första nyttosaken till bäbis.
Kan inte vänta på att det är dags utan köper en babybilbarnstol/babyskydd (Britax Rock-a-tot delux) jätte mysigt är det att komma hem med den och veta att den finns där.
Vi har redan pratat om namn och beslutat oss för Alice om du är en flicka, eller Max om du är en pojke, för vi är eniga om att inte ta reda på vad du har för kön, det får bli en överraskning!

V. 17+0 Har börjat känna av en del fosterrörelser, hur du med lätta rörelser rör dig, lite som en fisk som sprattlar eller en fjäril, svårt att förklara, men en härlig känsla, Ligger man på mage protesteras det väldigt tydligt.
Har under vecka 18 också varit och hämtat en spjälsäng så vi ska ha när du väl kommer, får lov att städa undan så vi får plats med dem så länge.

V.18+1 Det efterlängtade Ultraljudet. Är på Karolinska och hon undersöker magen länge och noga, och ser så allt ser bra ut. Vilket det också gör.
Du ligger inte alls stilla utan sprattlar och rör på dig hela tiden, får med en massa kort hem på dig, pappa Tommy såg så lycklig ut när han följde med på hela undersökningen.
det var det andra ultraljudet som vi var iväg på, och jag var så glad när vi gick hem därifrån.
Men MaxAlice du ser faktiskt ut som en Alien, men det är kul i alla fall!

  Upp

5:e månaden
Tors 24/7-03 - Fre 22/8-03

 

V.19+2 Åker på semester i två veckor. Sol, bad och bara ta det lugnt. Det är väl precis så semestrar ska vara eller?
Ompysslade av släktingar och läsa när man vill sova när man blir trött och gå upp när man vaknar.
Tänk om det vore så jämt.

V.21 Pappa får känna dina sparkar första gången, han är så lycklig över att äntligen ha fått se lite mer liv från dig än bara höra ditt hjärta, lite gurgel och de han såg på Ultraljudet.
Så nu är han med och känner hur du utvecklas lite mera.

V.23 Köper ett skötbord till dig, ett sånt där jätte fint med badbalja och byrå under.
Jag är jätte nöjd med det, nu har vi lite plats att lägga ner barnkläder och så i, för det roligaste som finns är ju att gå och se på bäbissaker. Sedan har vi tagit med lite sådant som redan fanns sedan vi var små, mm, sånt som är kul att ha.

  Upp

6:e månaden
Lör 23/8-03 - Sön 21/9-03

 

V.24 du börjar göra dig mera påmind, det börjar bli jobbigt att gå uppför i trappor och uppförsbackar.
sedan är ju kläder ett stort problem då mammakläderna fortfarande är för stora och mina kläder försmå.
Tur det är ganska varmt ännu så man kan ha kjol och så ibland med.
Börjar bli svårt att ta sig i och ur badkaret, den höga kanten... antagligen foglossning.

V.25 Lyshelg vid sommarstugan och vi är där och hälsar på alla, nu syns magen väl ingen kan väl direkt missa den även om den inte är jätte stor heller.
Får höra det att jag är liten, men tack för den... jag känner mig inte så liten.
Vi har fått låna en jätte fin vagga av min moster, en vit och fin, inte en sån gammaldags låg, utan en på stativ eller vad man ska kalla det?
Bara spjälskydd som saknas, men det får vi väl fixa till.

V.25+6 Första gången på Föräldrakursen, Hmmm, ja vad säger man? gav väl inte så mycket direkt, men jag har i alla fall varit dit.

Mârten (12/9-14/9): några underbara dagar hemma hos våra föräldrar i Värmland, bäbis farmor har stickat en jätte fin tröja och ska fortsätta med byxor.
Träffar på några gamla kompisar som önskar lycka till och tycker allt är så kul!
Köper en liten fin overall i fleece, så nu har vi något att ta på dig så du slipper frysa i vinter, speciellt det första när vi ska hem från BB.

26+6 Sista gången på föräldrakursen, Går genom amning och så, ger lite mer än första gången även om jag inte tyckte det var nått speciellt givande.

  Upp

7:e månaden
Mån 22/9-03 - Tis 21/10-03

 

v.27+6 Du har börjat hicka, mycket och ofta, rör på dig ännu mera än du gjorde förut, sällan still.
Börjar känna av de där lätta sammandragningarna med oftare. Men enligt bm. ska det vara helt ofarliga eftersom det är livmoderns sätt att öva sig på det som skall komma.  

V.28+? (v.29) nu ska det vara säkert sägs det, men jag har varit säker på du ska komma till oss hela tiden.
Ända sedan jag testade positivt.
Mycket står och väntar på dig nu, vaggan, spjälsäng, babyskyddet, vagnen, skötbordet.
Och en del kläder, det känns faktiskt bar att det inte är så mycket kvar nu när man börjar känna sig tung.

V.28+6 Får ett gäng med Tygblöjor, Ja tro det eller ej, men vi har bestämt att bäbis ska ha tygblöjor, både mer miljövänligt och betydligt billigare.
De är både vikmodell och allt i ett blöjor, det behövs lite annat till också, men det tar vi längre fram.

V.29+0 (1/10) Tiden går så snabbt, MVC igen, nu ligger fosterljuden på 128slag/minut.
och jag har gått upp drygt 9kg i vikt, min barnmorska mäter magen och lyssnar, visst är det kul...
men hon säger jag följer min egen kurva även om den ligger lite under medel, men ad gör det
Hon påstår också att det kommer bli en liten bäbis vilket jag ju är glad för, och tycker att jag är ganska liten, men så länge magen växer är det ingen fara, det är i alla fall skönt det.
 

V.30+0 Nu du, har pappa förberett sig, Han har köpt en digitalkamera, för att kunna vara med och fota det som händer, både stort och smått.
Det som händer nu och det det som kommer hända senare under de sista veckorna, och i början när du är född. Hans 'leksak' är det enda som han ägnar tid åt nu ett par dagar framöver, men det får vi leva med, Bäbis och jag.

V.31+0 Har varit hos Bm och allt ser bra ut, du växer bra och hjärtljudet ligger nu på 142slag/minut. Ja det betyder att det hoppar upp och ner lite från gång till gång.
Jag har gått upp 10,1kg, så inga 27än som min mamma var så säker på... och skulle det slå om så mycket nu, så vore det väl lite konstigt, eller?
Och nu börjar det dyka upp en massa funderingar, Tips till alla! gå till biblioteket, låna böcker, man kan läsa sig till väldigt mycket.

V.31+6 Har varit på ett tredje ultraljud, allt såg bra ut, Bäbis låg där inne och sparkade och rörde sig, lite under medelbäbis var du, men det spelar ingen roll.
Ett sött litet barn som är beräknat att väga 1877gram just nu.
Tycker det var så kul att se dig igen.

  Upp

8:e månaden
Ons 22/10-03 - Tors 20/11-03

 

V.32+0 Har varit till läkaren på Karolinska, på specialist där, och det var det meningslösaste jag gjort, det är alltid lika meningslöst att gå dit.
Det enda man är när man kommer därifrån är lessen och har mer funderingar än vad man hade när man gick dit. Tråkigt men sant!
Det är säkert jätte bra att man blir mer kollad, men vaddå mer kollad när de knappt tittar på en, inte vet vad man heter eller nått??
kändes inget bra alls, tur jag ska till barnmorskan igen och kan ta upp det med henne mera då.

V.33 Blivande mormor och morfar har köpt en babysitter, Babybjörns modell 1-2-3 Bara hoppas på att den är bra och att MaxAlice trivs i den... De har varit här och hälsat på, och hade en del kläder med dig, Längtar nu tills det är dags att få använda alla söta kläder.
Senaste dagarna bara har det börjat klia på magen en massa, inget kul alls, Vet man ska inte klia tillbaks, men hur ska man kunna låta bli?
Någon sa att man skulle ha potatismjöl på, men det känns som det blir väldigt klibbigt av det och så vill jag ju inte ha potatismjöl i hela lägenheten. Förståligt eller inte?

V.33+6 Har under helgen och nu med för den delen haft ont i korsryggen, känns ungefär som molande mensvärk, kommer och går lite som den själv vill, ibland oftare, biland mera sällan. Har pratat med läkare och det är förvärkar, Det var dags att packa bb-väskan sa hon så det har jag nu börjat med, jätte svårt är det att veta vad man ska stoppa ner.
Och att det sedan kan ta allt från några timmar upp till att man ändå går över tiden hjälper ju inte upp direkt med att veta vad man ska stoppa ner. Har i alla fall stoppar ner lite kläder till bäbis, blöjor sedan funderar jag på vad som ska ner till mig.
Börjar kännas som om det är nära nu också, vi har gått in i nov... inte alls lång tid kvar nu tills det är dec, skönt att det inte är så mycket kvar att inhandla i alla fall.

V.35+1 Har varit hos bm. idag, hon tyckte allt skrev bra ut. Vi pratade om förlossningen, och hur jag ville ha den, Ska jag också föda? Det känns lite overkligt ännu, hon skrev sammanfattning och lite om hur jag ville ha förlossningen, jag som hela tiden tänkt, det löser sig när jag väl är där, Hur lätt är det nu att välja bedövning exempelvis??
Och nu behöver jag inte oroa mig längre för att bäbis inte ligger still utan vänder sig på slutet, för nu är H*n fixerad! JIPPI! ett steg i rätt riktning alla fall.

V.35+4 Ibland kan man fundera på vart tiden tar vägen...?
Just nu känns den nästan stå still, ändå när man ser vilken vecka man är i så inser man att tiden faktiskt rinner iväg.
Jag har svårt att sova nu, dels så de molande förvärkarna som kommer och går, dels så är det svårt att komma till ro.
Skulle nog helst vilja att bäbis valde att komma ut nu istället, för det börjar kännas allmänt jobbigt, stor, tung och otymplig. Var föresten och införskaffade några nya par tygblöjor till åt MaxAlice igår, och blöjbyxor och lite annat, så nu är det inte så mycket kvar att handla hem, småsaker kommer man väl alltid på, men i det stora hela är det så gott som klart.

V.36+0 Ringde förlossningen pga. att jag hade en massa förvärkar, fick lov att komma in i alla fall för att bli undersökt, självklart så lugnande det ner sig bara vi väl kom dit.
Men fick ta ett ctg och kolla sammandragningarna som var regelbundna var 5:e minut, jag tyckte det var ofta i alla fall. Satt på förlossningen i 3timmar ungefär innan vi fick åka hem.
Kollade livmodertappen som var mjuk, men stängd, så jag hade inte öppnat mig ännu alla fall...
 

  Upp

9:e månaden
Fre 21/11-03 - Sön 21/12-03

 

V.37 Massa kliande prickar har jag fått, började redan i förra veckan, men har bara blivit fler och fler... kliar så man kan bli tokig, sitter framförallt på fötterna, har också fått lämna prov för att kolla levervärden och så. Pratade men min bm idag och hon skulle ringa till Karolinska för att höra efter om de fått svar och vad de utvisade. får se vad hon säger.
Prickarna gör mig tokig, kliandet... det har börjat sprida sig upp mot benen också, inget kul alls. Men man står ut med mycket som gravid.
Förvärkarna finns kvar och även sammandragningarna. får väl se när bäbis behagar titta ut. Tommy har också introducerat namnet Viggo, så vem vet är det en liten Viggo i magen kanske??
Kanske det inte alls är en Max, utan en Viggo om det nu är en pojke... är det en flicka är det fortfarande Alice som vi känner för.
Har haft besök av bäbis mormor, morfar och morbror i natt med. Det är alltid kul att träffas, även om det blev kort denna gång.
Bäbis farmor har också varit på besök, fast i flera dagar... det var kul, och skönt med lite hjälp hemma.
Så nu ska man bara vänta ut tiden... för nu börjar det kännas väldigt jobbigt att bara vänta!

V.37+4 Usch vad man blir trött, förvärkar, sammandragningar och klåda.
Tänk att det kan klia så hemskt mycket, utslag på fötterna och upp mot benen gör ju inte saken bättre direkt... Men man får väl stå ut.
Fast tycker gott och väl att bäbis kan komma ut nu! Börjar bli jobbigt, tung och inte alls särskilt smidig längre. Svullen så man kan ju fundera på var all vätska kommer ifrån?
Men annars mår vi bra, både jag och bäbis, pappa Tommy är otålig i väntan och pratar väldigt mycket om att du lilla bäbis ska komma ut!! Uppmuntrar dig varje dag att komma ut nu, men ännu är du envist kvar i magen.

V.39 Har varit inne på förlossningen för kontroll, har en konstant smärta som trycker neråt i bäckenet, men ingen vet vad det är för något, på fredagen erbjuds vi att stanna kvar men väljer ändå att komma åka hem för känns som det är drygt att sitta där och vänta på att det ska sätta igång.
Är in en gång till under helgen och de undersöker men allt ser bra ut, bäbis mår bra och jag har en del värkar men ändå får gå hem och vila.

V.38+6 ALICE FÖDS!!!
9december 2003 kl. 16.55 ser vår lilla trollunge ljuset, föds med massa mörkbrunt hår och stora blåa ögon.
Hon är 50cm lång och väger, 3230gram.
Förlossningen var ganska smidig, visst det gjorde ont, inget man kan förneka, men samtidigt var det en underbar upplevelse. Från det att krystvärkarna satte in tog det 45min tills dess att hon var ute, vilket tydligen anses vara kort tid för en första föderska.
8dagar tidig var hon, men det är vi bara underbart glada för!

Upp